• Matematický klokan

          • Dňa 27. marca sa uskutočnila medzinárodná súťaž Matematický klokan, do ktorej sa zapojilo aj niekoľko žiakov našej školy. Medzi 10% najúspešnejších riešiteľov v Slovenskej republike sa dostali aj Kitti Szűcs a Roland Danci, obaja z 3.A triedy. Srdečne im blahoželáme!!!

          • Triedny výlet

          • Dnes sa žiaci 3.B a 4.B triedy nášho Elokovaného pracoviska v Nitre zúčastnili náučného triedneho výletu v Maďarsku. Cieľom bolo navštíviť historické miesta Vyšehradu a Ostrihomu. Počasie síce moc nevyšlo, napriek tomu sa bolo načo pozerať.

          • EPASácky deň Európy / Európa nap iskolánkban

          • 9. máj sa v našej škole niesol v duchu osláv Dňa Európy. V tento deň oslavujeme úspechy a jednotu Európy a pripomíname si podpísanie Schumanovej deklarácie z 9. mája 1950. Tento ambiciózny plán na zabezpečenie dlhodobého mieru v povojnovej Európe položil základy dnešnej Európskej únie. Dôležitosť jednoty a spolupráce sme zažívali v posledných dňoch, počas ktorých naša škola spojila svoje sily a nelenila v prípravách na tento deň. S úžasom sme zistili, koľko kreativity, kooperácie a elánu sme videli na našich spolužiakoch a zažívali sme podporu vedenia, celého pedagogického zboru a rodičov, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Každá trieda reprezentovala niektorú skupinu krajín EÚ, poskytla množstvo praktických informácií. Niektoré triedy si pre návštevníkov dokonca prichystali aj ochutnávky tradičných jedál krajín.

            Počas oslavy Dňa Európy mali žiaci možnosť naučiť sa veľa nových poznatkov a následne si tieto vedomosti overiť v kvíze, ktorý sa organizoval v aule a výhercovia mohli odísť s vecnými darmi. Exteriér patril najmenším objavovateľom EÚ, kde na nich čakali športové aktivity, maľovanie na tvár, omaľovánky a cukrová vata! Pod vedením Senior ambasádorky, Ing. Markéty Gáspár PhD., sa tím Junior ambasádorov - Hailey Winsom, Kitti Szücs, Sára Mészárosová, Tamara Gyürkyovej, Lea Takácsová, Laura Ferencziová, Darek Gruzman a Gábor Horváth, postarali o príjemné putovanie naprieč krajinami EÚ. Ďakujeme za príjemne strávený deň!!!

            Ďakujeme Materskej škole na Adyho ulici, ZŠ slovenskej Štúrovo, ZŠ slovenskej Gbelce, Strednej odbornej škole techniky, služieb a obchodu Štúrovo a Centru detí a rodiny Štúrovo, že prijali naše pozvanie a zúčastnili sa tohto skvelého dňa.

            Iskolánkban május 9-ét az Európa-nap jegyében ünnepeltük. Ezen a napon ünnepeljük Európa sikereit és egységét, valamint megemlékezünk az 1950. május 9-i Schuman-nyilatkozat aláírásáról. Ez az ambiciózus terv a háború utáni Európa hosszú távú békéjének biztosítására fektette le a mai Európai Unió alapjait. Az összefogás és az egység fontosságát tapasztalhattuk meg az elmúlt napokban, melynek során iskolánk összefogott az erre a napra való felkészülésben. Meglepődve tapasztaltuk, mennyi kreativitást, együttműködést, lelkesedést láttunk osztálytársainkban, és megtapasztalhattuk a vezetés, teljes tanári kar és a szülők támogatását, amit nagyon köszönünk nekik. Minden osztály az EU országainak egy-egy csoportját képviselte, sok érdekes információval szolgált. Egyes osztályok kóstolóval is kedveskedtek a látogatóknak az országok hagyományos ételeiből.

            Az Európa-napi ünnepségen a vendég diákoknak, ill. a hazai diákoknak lehetőségük volt sok új ismeretet elsajátítani, majd részt venni a teremben rendezett vetélkedőn. A nyertesek ajándékokkal távozhattak. Az iskolaudvar az EU legkisebb felfedezőié volt, ahol sporttevékenység, arcfestés, kifestőkönyv és vattacukor várta őket! A rangidős nagykövet, Ing. Markéta Gáspár PhD., a Junior Ambassadors csapata - Hailey Winsom, Szücs Kitti, Sára Mészárosová, Tamara Gyürkyová, Lea Takácsová, Laura Ferencziová, Darek Gruzman és Horváth Gábor gondoskodott egy kellemes utazásról az EU országaiban. Szívből köszönjük!!!

            Köszönjük az Ady utcai Óvodának, a szlovák Párkányi Általános Iskolának, a szlovák Köbölkúti Általános Iskolának, a Párkányi Műszaki, Szolgáltatási és Üzleti Szakközépiskolának és a Párkányi Gyermek- és Családi Központnak, hogy elfogadták meghívásunkat és részt vettek ezzen a nagyszerű napon.

          • Odborná exkurzia

          • Minulý týždeň k nám do Štúrova zavítali zamestnanci z riaditeľstva Finančnej správy v Nitre.

            Svoju návštevu začali prezentovaním schopností zamestnancov mobilného dohľadu so psovodom, ktorý nám predviedol hľadanie zakázaných látok. Zoznámili nás s ich štvornohým kolegom Donom, ktorý má 3 roky a pracuje pre finančnú správu už jeden a pol roka. Predviedli nám ako reaguje pri hľadaní podozrivých predmetov a pomocou pasívneho značenia vyznačí miesto, kde sa nachádzajú.

            Skúsení pracovníci Finančnej správy nám ochotne a odborne predviedli aj prístroje, ktoré denno-denne používajú pri ich práci. Ukázali nám Ramanov spektrometer, ktorý slúži na zistenie zloženia rôznych predmetov dovezených z tretích krajín. Taktiež slúži na detekciu metanolu, identifikáciu chemikálii, alkoholu a zloženie kovov. Predviedli nám jeho použitie na zistení zloženia zásnubného prsteňa. Taktiež nám predstavili prístroj na meranie rádioaktivity, ktorý slúži na prežiarenie motorových vozidiel.

            Po demonštratívnej prehliadke nasledovala odborná prednáška, ktorá sa skladala zo štyroch častí. Zamestnankyne Finančnej správy nám porozprávali o finančnej správe, o cle, spotrebných daniach a činnosti kontrolných mobilných skupín. Odborne sme boli poučení o cle a spotrebných daniach. Ukázali nám, ako si vieme ľahko a pohodlne vybaviť colné vyhlásenie na tovary z tretích krajín do 150 €. To bola skvelá príležitosť pre všetkých z nás, ktorí si objednávame tovar online. Zamestnanci Finančnej správy nás oboznámili so sadzbami spotrebných daní alkoholu, tabakových výrobkov, minerálnych olejov a elektriny, uhlia a zemného plynu a ako sa dane počítajú.

            Pre nás žiakov bilingválnej obchodnej akadémie to bola skvelá príležitosť, ako si rozšíriť naše vedomosti získané na hodinách podnikovej ekonomiky. Ďakujeme za zaujímavú prednášku!!!

          • Školský rok 2023/2024

          • Počet žiakov, ktorých možno prijať do tried 1.ročníka :

            • obchodná akadémia - 47
            • stredná odborná škola - učebný odbor - kaderník - 11
            • stredná odborná škola - učebný odbor- hostinský - 22

            Termíny konania prijímacích skúšok

            1.termín obchodná akadémia bilingválne štúdium - 2.mája 2023

            2.termín obchodná akadémia bilingválne štúdium - 11.mája 2023

             

            Učebné odbory hostinský/kaderník

            - prijímacie skúšky sa nekonajú. Prijíma sa podľa podmienok prijímacieho konania. 

          • Odborná exkurzia

          • Dňa 26. 4. 2023 sa žiaci IV.B triedy elokovaneho pracoviska SOA v Nitre zúčastnili odbornej prednášky na Inšpektoráte práce v Nitre. Ing. Renáta Kiktavá žiakov oboznámila so zmenami a aktualizáciou Zákonníka práce, ozrejmila informačnú povinnosť, minimálnu predvídateľnosť práce, dohody práce študentov a iné.

            Ing. Martin Hrebík sa venoval organizačnej štruktúre a pôsobeniu Inšpektorátu práce, kým jeho kolega Ing. Erik Šramko hovoril o ochrane bezpečnosti a zdravia pri práci. Posledná prednáška bola venovaná pracovným úrazom.

            Ďakujeme celého tímu IP v Nitre za poskytnutie cenných poznatkov pre našich žiakov.

          • Divadelný festival v Nitre

          • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci Elokovaného pracoviska SOA v Nitre zúčastnili Divadelného festivalu, ktorý organizuje Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Tohtoročnou témou bol Môj príbeh, spracovali sme príbeh Anny Frankovej. Žiaci získali diplom za edukatívne spracovanie témy, pripomenutie historickej tematiky a precítené prevedenie hry na javisku. Gratulujeme!

          • Retro ples / Retro bál

          • 4. apríla 2023 organizovala naša študentská firma Helios, pod vedením Mgr. Ing. Tünde Molnárovej 1. školský Retro ples. O hudbu sa postaral DJ Kovács z Komárna. Ako menu sa sa podával mastný chlieb s cibuľou a nemohla chýbať ani klasická červená a žltá malinovka. Výzdoba, hudba a celková atmosféra vyvolala v každom nás skvelú retro náladu.

            Április 14. iskolánk Helios diákcégének a szervezésében, Mgr. Ing. Tünde Molnárová vezetésevel volt megtartva az 1. Retro bál. A jó hangulathoz való zenéket DJ Kovács biztosította. Mindenki imádta az est folyamán felszolgált zsíroskenyeret lila hagymával, amit igazi Retro málnával öblíthetett le. A díszítés, a hagulat, a zene visszarepített mindenkit az idöben.

          • Memoriál Sámuela Schnittu / Schnitta Sámuel Emlékverseny

          • V dňoch 22. – 23. marca 2022 si naša škola zmerala sily vo finále VI. ročníka celonárodnej gastro súťaže Memoriál Sámuela Schnittu. Členmi nášho tímu boli cukrárka: Beáta Domonkos, kuchári: Éva Surányi a Ferner Valentîna, čašníci: Evelyn Kalmár a Elizabeth Kalmár. Úlohou kuchárov bolo zostaviť a pripraviť jedálny lístok, ako aj vyriešiť rôzne úlohy primerané ich profesii. Naša cukrárka musela ozdobiť tortu a pripraviť dezert na jedálnom lístku, s ktorým získala titul Najlepšia cukrárka. Úlohou čašníkov bolo rozpoznať nástroje potrebné na prácu v reštaurácii, profesionálne naservírovať šampanské, prestrieť ozdobný stôl a podávať hosťom lahodné menu a víno. Dlhé hodiny strávené prípravou, pod vedením majsterky OV Bc. Silvie Bottyánovej prinieslo svoje ovocie. Náš tím sa celkovo umiestnil na 1. mieste !!! Dievčatá sa vrátili domov s množstvom zážitkov a darčekov! Sme na ne hrdí a zo srdca im blahoželáme!!!

            2022. március 22-23.-án iskolánk Szekszárdon méretette meg magát a VI. Országos Schnitta Sámuel Emlékverseny Országos Döntőjén. Csapatunk tagjai cukrász : Domonkos Beáta, szakácsok: Surányi Éva, Ferner Valentîna, pincérek: Kalmár Evelyn és Kalmár Elizabeth voltak. A szakácsok feladata egy ételsor összeállítása és elkészítése volt, illetve szakmának megfelelő különböző feladatok megoldása. Cukrász lányunknak egy tortát kellett disziteni és a menüben lévő desszertet elkészíteni, mellyel a Legjobb cukrász címet elnyerte!! Pincéreinknek pedig éttermi munkához szükséges eszközöket kellett felismerni, pezsgőt szakszerűen szervírozni, díszasztalt teríteni és az ízletes menüsort és bort felszolgálni a vendégeknek. A rengeteg gyakorlás Bottyán Silvia mesternő irányításával meghozta a gyümölcsét. A csapat az összesített pontszámok alapján elnyerte az 1. helyezést! A lányok sok élménnyel, tapasztalattal és ajándékokkal tértek haza! Büszkék vagyunk rájuk és szívből gratulálunk!!!

          • Súťaž v príprave dezertov / Tányérdesszert verseny

          • Dňa 18.3.2023 sa vo Felcsúte /HU/ konal 1. ročník gastro súťaže dezertov Mátyása Szamosa, ktorej sa zúčastnila aj naša žiačka Valentina Ferner. Pre svoj dezert si vybrala fantasy názov „Sen“. Súťažiaci kypeli kreativitou, veď posúďte sami.. Tina dosiahla veľmi pekný výsledok v striebronom pásme. Gratulujeme ku krásnemu umiestneniu a želáme ďalšie úspechy!!!

            2023. március 18.-án megrendezésre került az első Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny Felcsúton, melyen diákunk Ferner Valentina vett részt, ahol ezüst sávban ért el nagyon szép eredményt .A tányérdesszert maximum 5 elemből állhatott, melynek fantázia neve Petőfi Sándor költészetéhez volt kötve. Valentina ,,Az álom “ fantázia nevet választotta , mely egy nagyon finom fehércsokoládés làgy bivalysajtkrém volt ,,sós-karamell mázzal , pirosbogyós gyümölcs textúrákkal, fekete szezám roppamccsal, pisztácia szivaccsal "habcsók puszival" ékesítve. Ezúton is gratulálunk !!!

          • EPASáci v akcii

          • Z dôvodu prebiehajúcich maturitných skúšok (17. 3. 2023) sme si s junior ambasádormi spravili navrhovanú aktivitu k Európskemu dňu spotrebiteľov online. Prezentácia sa týkala hlavne nebezpečných výrobkov s ohľadom na práva spotrebiteľov.

             

            V piatok, 17.03.2023 sme v popoludňajších hodinách navštívili Centrum pre deti a rodiny v Štúrove, kde nás privítala pani riaditeľka a prezradila, že niektoré z detí sa na nás tak veľmi tešili, že dopredu študovali informácie o EU a EP. V útulnom prostredí za prítomností vychovávateľov a špeciálnych pedagógov nás čakalo 8 detí.

            Decká boli veľmi aktívne a snaživé, robili si poznámky počas prednášky a mali super pocit z toho, ak poznali odpovede na naše otázky v následnom kvíze. Prezentami sme nakoniec obdarovali každé zo zúčastnených detí nezávisle od toho, či malo dosť správnych odpovedí.

            Bola to veľmi dobrá skúsenosť, prijali nás s veľkou radosťou a aj nám umožnili nahliadnuť do života v detskom domove

             

            V utorok 21. 03 .2023 sme si pripomenuli Deň poézie a boli neskutočne hrdí na to, že sa nám táto aktivita mimoriadne vydarila. Osvetu sme robili pomocou plagátu s vlastným designom a boli sme milo prekvapení, v akom počte a ako zodpovedne sa súťažilo.

            Téma básne bola Európa a každý súťažiaci si mohol vybrať jazyk, v ktorom sa mu ľahšie tvorilo. Nakoniec tím jazykárov na našej škole vybral top 3 vo všetkých kategóriách a opäť sme rozdali darčekové tašky s prezentami pre víťazov.

          • Mladý účtovník

          • Dňa 23. 3. 2023 sa naši žiaci zúčastnili na 1. kole olympiády Mladý účtovník, kde sa zúčastnilo 155 žiakov.

            Gratulujeme nášmu žiakovi Christiánovi Gergelymu, ktorému sa podarilo umiestniť na 31. postupovom mieste. Držíme mu palce do 2. kola!!!

          • Boli sme na výstave / Kiállitáson voltunk

          • 24. apríla sa žiaci 1. - 4. ročníka bilingválnej obchodnej akadémie v Štúrove zúčastnili výstavy COSMOS DISCOVERY v Bratislave. Žiaci si mohli rozšíriť poznatky o histórii kozmických letov a aj o plánovaných misiách do vesmíru. Výstava bola veľmi zaujímavá, každému odporúčame...

            Április 24-én Pozsonyban a COSMOS DISCOVERY kiállításon vettek részt a párkányi bilingvális kereskedelmi akadémia 1.-4. évfolyamos diákjai. A tanulók bővíthették ismereteiket az űrrepülések történetéről és a tervezett űrrepülésekről is. A kiállítás nagyon érdekes volt, mindenkinek ajánljuk...

          • Matematický klokan

          • V pondelok, 27. marca 2023 sa niektorí naši žiaci Elokovaného pracoviska v Nitre zapojili do celoslovenskej súťaže - Matematický klokan. Výsledky sa dozvieme v apríli.

            Všetkým držíme palce!!!

          • Naše budúce tlmočníčky

          • Dña 17.3.2023 prišli žiakom 5.B a 4.B prezentovať odbor tlmočníctvo na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre naše absolventky Ivanka Fehérová a Martinka Psotová, kde teraz študujú na magisterskom stupni.

            Žiakom priblížili študentský život na UKF, tlmočníctvo z a do ANJ, RUJ a SJ vo všetkých formách, ako aj využívajú znalosti získané na našej škole či už pri odborných prekladoch alebo štátnicu z písomnej a elektronickej komunikácie.

          • Odborná exkurzia

          • Žiaci II.C pod vedením Ing. Schronkovej sa zúčastnili odbornej exkurzie na Štatistickom úrade v Nitre.

            Žiakom pracovníci štatistického úradu ozrejmili dôležité štatistické ukazovatele, ako je napríklad inflácia, nezamestnanosť, hrubý domáci produkt a taktiež pripravili simuláciu volieb. Žiaci si mohli vyskúšať voľbu kandidátov na starostu obce a miestnych poslancov. Zamestnanci štatistického úradu predviedli softvér na zápis výsledku volieb.

            Keďže žiaci sú prvovoliči, simulované voľby sa stali pre nich motiváciou do budúcich volieb.

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Náš žiak, Dávid Michalčík z V. B triedy, sa vo štvrtok, 16. 2. 2023, zúčastnil Krajského kola olympiády v anglickom jazyku na úrovni 2C1 v Nových Zámkoch, kde sa umiestnil na krásnom 2. mieste.

            K výsledku mu gratulujeme a tešíme sa z jeho úspechu!!!

          • Odovzdávanie stužiek - Szalagavató

          • 3.D

            2020 - 2023

            Azt mondják, be fogunk állni a felnőttek közé a sorba, de ha nem gond a lelkésznek, én inkább fütyülök rá, és még egy kicsit gyerek maradok.

            Lynn Skaber

          • Odborná exkurzia

          • Dňa 16. februára 2023 sa žiaci IV. B zúčastnili odbornej exkurzie vo výrobnom podniku ZF Slovakia, a. s., Levice.

            Exkurzia bola zameraná na témy "Výrobný proces" a "Materiálové hospodárstvo".

            ZF na Slovensku patrí medzi najväčších zamestnávateľov a dodávateľov automobilového priemyslu. Skupina ZF má na Slovensku históriu už viac ako 25 rokov, pričom prvý závod vznikol už v roku 1993 v Trnave. Koncern ZF sa na Slovensku dynamicky rozvíja a v súčasnosti zamestnáva ZF na Slovensku viac ako 4000 zamestnancov. ZF je na Slovensku zastúpená v šiestich mestách prostredníctvom dvoch plne vlastnených právnych subjektov:

            ZF Slovakia, a.s., má svoje prevádzky v lokalitách Trnava, Komárno, Levice, Šahy a Detva.

            ZF Active Safety Slovakia, s.r.o., sa nachádza v lokalite Nové Mesto nad Váhom.

            ZF Slovakia, a. s., Levice sa zameriava na výrobu tlmičov a podvozkových komponentov pre osobné automobily.

            Exkurzia začala prednáškou, ktorú viedol riaditeľ spoločnosti a predseda predstavenstva ZF Slovakia a. s., p. Dr. Dietmar Weigt, v rámci ktorej sa žiaci aktívne zapájali svojimi otázkami. Žiaci sa dozvedeli o vzniku firmy, jej rozvoji vo výrobe, ekonomike, zamestnanosti a plánoch do budúcnosti.

            Následne žiaci pokračovali v prehliadke firmy. Prezreli si priestory výroby a skladového hospodárstva v sprievode p. Ing. Mareka Benedika, vedúceho oddelenia duálneho vzdelávania a Ing. Vladimíra Lauka, vedúceho oddelenia logistiky. Tí žiakom vysvetľovali a ukazovali jednotlivé procesy v podniku v rámci výroby a logistiky.

            Ďakujeme za veľmi podnetnú a zaujímavú exkurziu, ktorá priniesla žiakom praktický pohľad na teoretické vedomosti.

          • Európska súťaž v štatistike

          • Začiatkom roka 2023 sa pod záštitou Štatistického úradu Slovenskej republiky konala na školách medzinárodná súťaž v štatistike. Do súťaže sa mohli zapojiť žiaci v dvoch kategóriach - 14 až 16 rokov a 16 až 18 rokov. Z našej školy sa zapojili žiaci z 2.A – Dominik Vozár, z 2.B – Kristián Štefánik a z 3.A – Roland Danci. Súťaž sa skladala z dvoch etáp, národného kola a európskeho kola. Zo zapojených 234 tímov postúpilo najlepších 31.

            Napriek tomu, že sa nášmu tímu „Šikovniaci“ nepodarilo postúpiť do ďalších bojov, získané skúsenosti z účasti v súťaži budú pre nich užitočné v ďalšej práci. Verím, že v nasledujúcom ročníku 2023/2024 nájdeme opäť troch šikovných a odvážnych žiakov, ktorí sa pokúsia o čo najlepší výsledok.

            Na záver chcem veľmi pekne poďakovať naším ochotným kolegyniam Mgr. Márii Jeremiásovej a Mgr. Darinke Nagy Szajkó za ich odbornú a neúnavnú pomoc.

            Ing. Ivan Tökölyi