• Triedny výlet

          • Dnes sa žiaci 3.B a 4.B triedy nášho Elokovaného pracoviska v Nitre zúčastnili náučného triedneho výletu v Maďarsku. Cieľom bolo navštíviť historické miesta Vyšehradu a Ostrihomu. Počasie síce moc nevyšlo, napriek tomu sa bolo načo pozerať.

          • EPASácky deň Európy / Európa nap iskolánkban

          • 9. máj sa v našej škole niesol v duchu osláv Dňa Európy. V tento deň oslavujeme úspechy a jednotu Európy a pripomíname si podpísanie Schumanovej deklarácie z 9. mája 1950. Tento ambiciózny plán na zabezpečenie dlhodobého mieru v povojnovej Európe položil základy dnešnej Európskej únie. Dôležitosť jednoty a spolupráce sme zažívali v posledných dňoch, počas ktorých naša škola spojila svoje sily a nelenila v prípravách na tento deň. S úžasom sme zistili, koľko kreativity, kooperácie a elánu sme videli na našich spolužiakoch a zažívali sme podporu vedenia, celého pedagogického zboru a rodičov, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Každá trieda reprezentovala niektorú skupinu krajín EÚ, poskytla množstvo praktických informácií. Niektoré triedy si pre návštevníkov dokonca prichystali aj ochutnávky tradičných jedál krajín.

            Počas oslavy Dňa Európy mali žiaci možnosť naučiť sa veľa nových poznatkov a následne si tieto vedomosti overiť v kvíze, ktorý sa organizoval v aule a výhercovia mohli odísť s vecnými darmi. Exteriér patril najmenším objavovateľom EÚ, kde na nich čakali športové aktivity, maľovanie na tvár, omaľovánky a cukrová vata! Pod vedením Senior ambasádorky, Ing. Markéty Gáspár PhD., sa tím Junior ambasádorov - Hailey Winsom, Kitti Szücs, Sára Mészárosová, Tamara Gyürkyovej, Lea Takácsová, Laura Ferencziová, Darek Gruzman a Gábor Horváth, postarali o príjemné putovanie naprieč krajinami EÚ. Ďakujeme za príjemne strávený deň!!!

            Ďakujeme Materskej škole na Adyho ulici, ZŠ slovenskej Štúrovo, ZŠ slovenskej Gbelce, Strednej odbornej škole techniky, služieb a obchodu Štúrovo a Centru detí a rodiny Štúrovo, že prijali naše pozvanie a zúčastnili sa tohto skvelého dňa.

            Iskolánkban május 9-ét az Európa-nap jegyében ünnepeltük. Ezen a napon ünnepeljük Európa sikereit és egységét, valamint megemlékezünk az 1950. május 9-i Schuman-nyilatkozat aláírásáról. Ez az ambiciózus terv a háború utáni Európa hosszú távú békéjének biztosítására fektette le a mai Európai Unió alapjait. Az összefogás és az egység fontosságát tapasztalhattuk meg az elmúlt napokban, melynek során iskolánk összefogott az erre a napra való felkészülésben. Meglepődve tapasztaltuk, mennyi kreativitást, együttműködést, lelkesedést láttunk osztálytársainkban, és megtapasztalhattuk a vezetés, teljes tanári kar és a szülők támogatását, amit nagyon köszönünk nekik. Minden osztály az EU országainak egy-egy csoportját képviselte, sok érdekes információval szolgált. Egyes osztályok kóstolóval is kedveskedtek a látogatóknak az országok hagyományos ételeiből.

            Az Európa-napi ünnepségen a vendég diákoknak, ill. a hazai diákoknak lehetőségük volt sok új ismeretet elsajátítani, majd részt venni a teremben rendezett vetélkedőn. A nyertesek ajándékokkal távozhattak. Az iskolaudvar az EU legkisebb felfedezőié volt, ahol sporttevékenység, arcfestés, kifestőkönyv és vattacukor várta őket! A rangidős nagykövet, Ing. Markéta Gáspár PhD., a Junior Ambassadors csapata - Hailey Winsom, Szücs Kitti, Sára Mészárosová, Tamara Gyürkyová, Lea Takácsová, Laura Ferencziová, Darek Gruzman és Horváth Gábor gondoskodott egy kellemes utazásról az EU országaiban. Szívből köszönjük!!!

            Köszönjük az Ady utcai Óvodának, a szlovák Párkányi Általános Iskolának, a szlovák Köbölkúti Általános Iskolának, a Párkányi Műszaki, Szolgáltatási és Üzleti Szakközépiskolának és a Párkányi Gyermek- és Családi Központnak, hogy elfogadták meghívásunkat és részt vettek ezzen a nagyszerű napon.

          • Odborná exkurzia

          • Minulý týždeň k nám do Štúrova zavítali zamestnanci z riaditeľstva Finančnej správy v Nitre.

            Svoju návštevu začali prezentovaním schopností zamestnancov mobilného dohľadu so psovodom, ktorý nám predviedol hľadanie zakázaných látok. Zoznámili nás s ich štvornohým kolegom Donom, ktorý má 3 roky a pracuje pre finančnú správu už jeden a pol roka. Predviedli nám ako reaguje pri hľadaní podozrivých predmetov a pomocou pasívneho značenia vyznačí miesto, kde sa nachádzajú.

            Skúsení pracovníci Finančnej správy nám ochotne a odborne predviedli aj prístroje, ktoré denno-denne používajú pri ich práci. Ukázali nám Ramanov spektrometer, ktorý slúži na zistenie zloženia rôznych predmetov dovezených z tretích krajín. Taktiež slúži na detekciu metanolu, identifikáciu chemikálii, alkoholu a zloženie kovov. Predviedli nám jeho použitie na zistení zloženia zásnubného prsteňa. Taktiež nám predstavili prístroj na meranie rádioaktivity, ktorý slúži na prežiarenie motorových vozidiel.

            Po demonštratívnej prehliadke nasledovala odborná prednáška, ktorá sa skladala zo štyroch častí. Zamestnankyne Finančnej správy nám porozprávali o finančnej správe, o cle, spotrebných daniach a činnosti kontrolných mobilných skupín. Odborne sme boli poučení o cle a spotrebných daniach. Ukázali nám, ako si vieme ľahko a pohodlne vybaviť colné vyhlásenie na tovary z tretích krajín do 150 €. To bola skvelá príležitosť pre všetkých z nás, ktorí si objednávame tovar online. Zamestnanci Finančnej správy nás oboznámili so sadzbami spotrebných daní alkoholu, tabakových výrobkov, minerálnych olejov a elektriny, uhlia a zemného plynu a ako sa dane počítajú.

            Pre nás žiakov bilingválnej obchodnej akadémie to bola skvelá príležitosť, ako si rozšíriť naše vedomosti získané na hodinách podnikovej ekonomiky. Ďakujeme za zaujímavú prednášku!!!