• Vianočný dobročinný bazár 2023

          • Aj tento školský rok sa naši žiaci Elokovaného pracoviska SOA v Nitre spolupodieľajú na organizácii Vianočného dobročinného bazáru v Nitre. Držíme palce!!!

          • Zlaté nožnice 2023 / Arany olló 2023

          • Na súťaž Zlaté nožnice, ktorá sa uskutočňuje v Bratislave sme sa už všetci veľmi tešili. Každoročne sa jej zúčastňujeme a úspešne, veď aj minulý rok sme sa umiestnili na 2. mieste.

            Tento rok nás opäť reprezentovala Barbara Pekárik z 3.E triedy v kategórii Svadobný účes. Modelkou bola je spolužiačka Kinga Chrenko. Barbara aj tentoraz obstála v silnej konkurencii, získala krásne 3. miesto. Gratulujeme!!!

            Veľká vďaka patrí jej majsterke odborného výcviku Lívii Šaróka za odbornú prípravu, Karolíne Kalmár Janicsek z kaderníckeho salónu New Line Studio za cenné rady a pomoc a svadobnému salónu Ellit v Nových Zámkoch.

            Mindannyian izgatottan vártuk az Arany Olló versenyt, amely Pozsonyban zajlik. Minden évben részt veszünk rajta és sikeresen, hiszen tavaly is 2. helyezést értünk el.

            Esküvői frizura kategóriában idén is Pekárik Barbara képviselt minket a 3. E osztályból. A modell Chrenko Kinga osztálytársa volt. Barbara ezúttal is erős versenyt állt ki, gyönyörű 3. helyezést ért el. Gratulálunk!!!

            Köszönet jár mesternőjének, Šaróka Líviának a szakmai továbbképzésért, Kalmár Janicsek Karolínának a New Line Studio fodrászszalontól az értékes tanácsokért és segítségért, valamint az újvári Ellit esküvői szalonnak.

          • 5. reprezentačný ples budúcich podnikateľov / Jövőbeli vállakozók bálja

          • Aj tento školský rok sa uskutočnil školský ples, tentoraz v réžii študentskej spoločnosti Aurora JA Firma /4.A trieda/ pod vedením pani učitelky Mgr. Ing. Tünde Molnárovej. Hudba bola skvelá, tombola bohatá na výhry a nálada perfektná. Ďakujeme.

            Ebben a tanévben is megrendezésre került az iskolabál, ezúttal az Aurora JA Firma diákvállalat /4.A osztály/ irányításával és Mgr. Ing. Molnárová Tünde tanárnő vezetésével. A zene remek volt, a tombola nyereményekkel gazdag, a hangulat pedig tökéletes. Köszönjük.

          • Príspevok Nitrianskej komunitnej nadácie /prevzaté z FB NKN/

          • Včera sme sa zúčastnili slávnostného otvorenia univerzálneho "cool" priestoru na výučbu cudzích jazykov a trávenie voľného času na elokovanom pracovisku Súkromná spojená škola Štúrovo v Nitre. Po oficiálnom prestrihnutí pásky nasledovalo niekoľko kultúrnych vystúpení šikovných študentov a aj otecka jedného zo študentov. Potom sa všetci presunuli na tichú aukciu, kde čakalo občerstvenie a tiež diela študentov v aukcii. Výťažok z predaja diel sa rozhodli venovať organizácii Podaj mi ruku - Nitra. Veľmi sa nám páčil tento nápad a, samozrejme, aj samotný "cool" priestor. Nech dobre slúži

            Projekt s názvom "About us" bol podporený v grantovom programe "Mladí nitrianski filantropi 2023", vďaka organizácii Unicef Slovensko , Mesto Nitra a NKN - Nitrianska komunitná nadácia

          • Školenie mladých lídrov

          • Dňa 25.10.2023 sa žiaci IV.A triedy v rámci predmetu aplikovaná ekonómia Roland Danci – viceprezident ľudských zdrojov a Kitti Szűcs – viceprezidentka marketingu študentskej firmy AURORA zúčastnili školenia manažmentu v AT&T v Bratislave, kde nadobudli v rámci odborných prednášok cenné vedomosti súvisiace s vedením firmy, stanovovaním cieľov, plánovaním a komunikáciou.

          • Halloween

          • Už tradične, posledný deň pred jesennými prázdninami sme zorganizovali školskú halloweenskú súťaž vo vyrezávaní tekvíc. Fantázii sa medze ani tentoraz nekládli... Na 3. mieste sa umiestnili 2.A a 1.D triedy, na 2. mieste 2.N trieda a cenu za 1. miesto si odniesli žiaci z 1.A triedy. Gratulujeme!!!

            Hagyományosan az őszi szünet előtti utolsó napon iskolai Halloween tökfaragó versenyt rendeztünk. A fantáziának ezúttal sem volt határa... A 2. A és 1D osztály 3. helyezést ért el, a 2. N osztály 2. lett és 1. helyezést pedig az 1. A osztály tanulói érték el. Gratulálunk!!!

          • Odborná exkurzia / Tanulmányi kirándulás

          • Minulý týždeň sa žiaci 1.D triedy zúčastnili odbornej exkurzie pod vedením Petra Kósu na tému: Vidiecky turizmus.

            A múlt héten az 1.D osztályos tanulók Kósa Péter által vezetett tanulmányi kiránduláson vettek részt, melynek témája: Falusi turizmus.

          • Medzinárodná súťaž

          • Žiaci EP SOA v Nitre sa 16. októbra 2023 zapojili do medzinárodnej súťaže v riešení svetového potravinového systému Foodathon. Súťaž zastrešuje Junior Achievement Europe a JA Africa.

            Našu školu reprezentujú 8 žiaci od prvého až po štvrtý ročník. Prvý štvorčlenný tím spolupracuje so stredoškolákmi zo Zambie a druhý tím spojil sily so žiakmi z Juhoafrickej republiky.

            Súťaž Foodathon je o hľadaní riešení pre naliehavé výzvy dnešného sveta, ako je napríklad efektívne udržateľné poľnohospodárstvo, potravinová samostatnosť. Toto je šanca ako sa stať tvorcami zmeny.

            Držíme Vám palce, aby ste sa prebojovali do finále, ktoré sa uskutoční v talianskej Catanii

          • Workshop

          • Euroskepticizmus, aký ďalší exit nás čaká?

            V piatok mali žiaci 3.C triedy EP SOA v Nitre možnosť vypočuť si zopár aktuálnych informácií o dianí v Európskej únii od lektoriek doc. Karen Henderson z Veľkej Británie a doc. Tatiany Tőkőlyovej, ktoré pôsobia na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Žiaci si tiež vyskúšali rôzne úlohy súvisiace s témou.

            Lektorkám ďakujeme za zaujímavý workshop.

          • Odborná prednáška

          • Žiaci I.B triedy EP SOA v Nitre sa zúčastnili na UKF odbornej prednášky o Európskej únii. Dozvedeli sa nové informácie a zároveň v rámci kvízov a súťaží porovnali svoje vedomosti so žiakmi s iných pozvaných škôl.

          • Projekt "About us"

          • Papierový projekt sa stáva skutočnosťou. Vďaka dobrovoľníkom z našej školy /EP SOA Nitra/ sme sa posunuli v realizácii a tvorbe K O M U N I T Y.

            Good job for everyone!!!

          • Informačno - študijná návšteva v Bruseli

          • Kitti Szűcs zo IV.A triedy sa v dňoch 02. až 04. 10.2023 zúčastnila informačno- študijnej návštevy inštitúcií EÚ v Bruseli ako výhry na 5. ročníku vedomostnej súťaže Mladý digitálny Európan.

            Mala možnosť navštíviť inštitúcie EÚ: Európsky parlament, Európsku radu a Európsku komisiu, kde boli pre nich pripravené prednášky na rôzne témy ako Postavenie Európskej komisie ako politického exekutívneho orgánu EÚ, Európske činnosti v zahranično-bezpečnostnej politike s prihliadnutím na krízu na Ukrajine, Zelená dohoda. Na pôde Európskej komisie sa mala možnosť stretnúť s členkou kabinetu viceprezidenta Európskej komisie JUDr. Maroša Šefčoviča Gabrielou Kečkéšévou.

            A v neposlednom rade mala možnosť navštíviť a spoznať historické pamiatky tohto nádherného mesta.

          • Triedny výlet / Osztálykirándulás

          • Žiaci IV.A triedy sa dňa 25.09.2023 zúčastnili triedneho výletu v Budapešti. Mestom ich sprevádzala pani učiteľka Mgr. Katarína Petrániová, ktorej sa touto cestou chceme poďakovať za jej pútavý sprievod historickým centrom mesta. Navštívili aj Tropicarium v Budapešti, kde si najviac užili pobyt v dažďovom pralese, tunel pod žraločím akváriom a kontakt s rajami v akváriu.

            2023. szeptember 25-én a IV.A osztály diákjai osztálykiránduláson vettek részt Budapesten. A városon keresztül Mgr. Katka Petrániová vezette őket. Ezzel szeretnénk nagy köszönetet mondani a történelmi városközpontban tett lebilincselő túráért. Meglátogatták a budapesti Tropicariumot is, ahol a legjobban az esőerdőben való tartózkodást, a cápaakvárium alatti alagutat élvezték

          • Finančná gramotnosť / Pénzügyi műveltség

          • Dnes, 10. septembra sa naši žiaci maturitných ročníkov zúčastnili v rámci finančnej gramotnosti workshopu spoločnosti OVB, ktorá sa zaoberá finančným poradenstvom. Stredobodom workshopu je spoločenská hra Finančná sloboda, ktorú si zahrali aj naši žiaci. Do regionálneho kola, ktoré sa uskutočni v Komárne postúpili 2 družstvá: Máté Benjamin Rubec a Ádám Zalabai /5.A/ a Domonkos Beáta, Partali Vivien a Buzás Bianka /2.N/. Gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole!!!

            Végzős diákjaink ma, szeptember 10-én részt vettek a pénzügyi tanácsadással foglalkozó OVB cég pénzügyi műveltségi workshopján. A workshop középpontjában a Pénzügyi szabadság közösségi játék áll, melyett diákjaink is játszottak. A Komáromban lezajló regionális fordulóba 2 csapat jutott tovább: Rubec Máté Benjamin és Zalabai Ádám /5.A/ valamint Domonkos Beáta, Partali Vivien és Buzás Bianka /2.N/. Gratulálunk, és a következő fordulóhoz sok sikert kívánunk!!!

          • Európsky deň jazykov / Nyelvek Európai Napja

          • Aj naši žiaci si 26. septembra pripomenuli Európsky deň jazykov vo forme cudzojazyčných prezentácií a kvízov. Na našej škole sa vyučujú 4 cudzie jazyky: anglický, španielsky, ruský a nemecký.

            Szeptember 26-án diákjaink idegen nyelvű előadások és vetélkedők formájában is megemlékeztek a Nyelvek Európai Napjáról. Iskolánkban 4 idegen nyelvet tanítunk: angolt, spanyolt, oroszt és németet.

          • Triedny výlet / Osztálykirándulás

          • Žiaci 3.B triedy mali možnosť rozšíriť si svoje vedomosti v oblasti prírodných vied a dňa 25.09.2023 sa zúčastnili exkurzie do Hurbanova. Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove je najstaršou astronomickou pozorovateľňou na Slovensku. Jej história siaha do roku 1871, kedy bolo v Hurbanove založené jedno z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe a na úvod našej exkurzie sme sa oboznámili s jej bohatou históriou a pozreli exponáty v Múzeu Mikuláša Thegeho Konkolyho, pomenovaného podľa zakladateľa hvezdárne i meteorologického observatória v Hurbanove. Nasledovala návšteva digitálneho planetária, kde sme sa naučili o základnej orientácii na oblohe, s úžasom sme sledovali demonštráciu a pohľady na nebeské telesá z rôznych uhlov. Samotný vznik vesmíru bol vysvetlený pomocou premietaného filmu „We are stars“ , ktorý názorným animovaným spôsobom vysvetliť žiakom Veľký tresk a zrod vesmíru v tzv. fulldome režime. Ako ďalší bod programu nasledovala návšteva Heydeho kupoly, v ktorej sa nachádza koronograf slúžiaci na pozorovanie slnečných škvŕn a my sme mali možnosť vypočuť si odborný výklad. Poslednou zastávkou bolo Geofyzikálne observatórium, kde nám pán riaditeľ ochotne vysvetlil fungovanie jedného z najstarších seizmografov na svete, ktorý bol inštalovaný v roku 1902. Seizmograf v Hurbanove zaznamenáva odozvy veľkých zemetrasení z celého sveta a patrí do siete seizmických staníc.

            Iskolánk 3.B diákjai lehetőségük nyílt természettudományos ismereteik bővítésére és 2023. szeptember 25-én Gyallai kiránduláson vettek részt. Gyallán található Szlovák Központi Csillagvizsgáló Szlovákia legrégebbi csillagászati csillagvizsgálója. Története 1871-ig nyúlik vissza, amikor is megalapították Gyallán az Európa egyik első asztrofizikai obszervatóriumát. Kirándulásunk elején megismertük gazdag történetét, és a helyi múzeumban is megtekintettük a kiállításokat, melyet az alapítójáról Konkoly Thege Miklós-ról neveztek el. Ezt követte a digitális planetárium meglátogatása, ahol az égbolton való alapvető tájékozódást tanultuk meg, csodálkozva néztük az égitestek bemutatóját és látványát különböző szögekből. Az utolsó állomás a Geofizikai Obszervatórium volt, ahol az igazgató úr készségesen elmagyarázta nekünk a világ egyik legrégebbi szeizmográfjának működését, amelyet 1902-ben helyeztek üzembe. A gyallai szeizmográf a világ minden tájáról érkező nagy földrengések reakcióit rögzíti, és hozzátartozik a szeizmikus állomások hálózatához.

          • Finančná gramotnosť

          • Minulý týždeň sa žiaci maturitných ročníkov zúčastnili odbornej prednášky, ktorej cieľom bolo prehĺbiť ich vedomosti z oblasti finančnej gramotnosti. Profesionáli zo spoločnosti Prosight Slovensko, a .s. prichystali interaktívnu prednášku spojenú s vedomostnou súťažou, v rámci ktorej sa žiaci dozvedeli o úskaliach tvorby osobného finačného plánu či dôležitosti tvorby rezerv. Záver bol venovaný téme zamestnanie vs. podnikanie s následným vyhodnotením súťaže. Víťazi si odnášali nielen odborné vedomosti, ale aj hodnotné darčeky.

            Napokban végzős középiskolásaink szakmai előadáson vettek részt, melynek célja a pénzügy terén szerzett ismereteik elmélyítése volt. A Prosight Slovensko, a.s. szakemberei tudásversennyel egybekötött interaktív előadással készültek, melynek során a 5.A és 2.N diákjai megismerkedtek a személyes pénzügyi terv készítésének buktatóival vagy a tartalékképzés fontosságával. A díjazottak nemcsak szakmai tudást, hanem értékes ajándékokat is elvittek.