• Leto je tu!!! / Itt a nyár!!!

          • VŠETKÝM NAŠIM ŽIAKOM ŽELÁME POHODOVÉ LETNÉ PRÁZDNINY PLNÉ NEZABUDNUTEĽNÝCH ZÁŽITKOV!!!

            A DIÁKJAINKNAK ÉLMÉNYEKNBEN GAZDAG NYÁRI SZÜNIDŐT KÍVÁNUNK!!!

          • Študentská spoločnosť APLHA SMITH JA

          • Koniec školského roka sa nesie aj v znamení likvidačného valného zhromaždenia, kde akcionári rozhodnú o rozdelení dosiahnutého zisku.

            Predstavenstvo študentskej spoločnosti navrhlo dosiahnutý zisk použiť na nákup krmiva pre opustených psíkov v štúrovskom útulku. Akcionári tento návrh schválili a touto cestou chceme poďakovať aj Zsoltimu Štrofekovi (www.premiumdog.sk) za pomoc pri výbere granúl pre psíkov.

            Michaela Jarošová, 4. A trieda

          • Pracovná cesta do Berlína / Ismét Berlinben jártunk

          • Začiatkom júna sa skupina našich žiakov učebného odboru hostinský opäť mohla zúčastniť pracovnej cesty do Berlína, kde v hoteli INTERCONTINENTAL získavali pracovné skúsenosti a upevňovali si odborné poznatky a zručnosti.

            Ďakujeme celému organizačnému tímu za túto výnimočnú príležitosť a prejavenú dôveru!!! 4. júla vyráža na pracovnú cestu ďalšia skupinka mladých čašníkov a kuchárov.

             

            Már másodszor mehettek diákjaink Berlinbe a hotel INTERCONTINENTALba felszolgálni es tapasztalatokat gyűjteni, ezúttal páran a konyhán is segítkezhettek a séfeknek! Rengeteg új tapasztalattal es élménnyel lettek gazdagabbak. Ismét több ezer vendéget kellett kiszolgálniuk.

            Hàlás köszönet... Július 4.-én indul a 3. csapat, ismét szuper élményekben lesz részük.

            Mgr. Ing. Tünde Molnárová

          • Výlet v Budapešti

          • Žiaci elokovaného pracoviska SOA Nitra boli dňa 15 .6 na výlete v Budapešti. Navštívili Tropicarium a historickú časť mesta Budapešť.

          • Erasmus+ Eger

          • Aj v školskom roku 2021/2022 sa našim stredoškolákom umožnilo zapojiť sa do projektu Erasmus+. Využili možnosť vycestovať za poznaním a skúsenosťami do zahraničia. Pod vedením pedagógov   (PaedDr. Csókásová Rubecová Beáta, Mgr. Jeremiasová Márria, Ing. Mgr.  Dobaiová Henrieta, Ing. Mokos Ondrej) v čase od 21. mája do 10. júna sa 20 žiakov II. A a III. A triedy zúčastnilo programu získavania odbornej praxe v meste Eger (Jáger) v Maďarsku.

            Boli začlenení do pracovných systémov v šiestich firmách, kde si overovali znalosti v  maďarskom i anglickom jazyku. Overovali si aj teoretické vedomosti z ekonomických a administratívnych predmetov v praxi. Naučili sa rozhodovať samostatne, správať sa zodpovedne a kvalitne plniť zverené úlohy. Pochvalné vyjadrenia vedúcich pracovníkov jednotlivých firiem boli dôkazom toho, že sa našim žiakom darilo a boli úspešní.

            Získavanie odbornej praxe v zahraničí bolo nie len veľkou výzvou, ale súčasne prinieslo aj množstvo nezabudnuteľných zážitkov v podobe spoznávania histórie, kultúry, mentality daného národa a zároveň veľa krásnych spoločne prežitých chvíľ zábavy – čo prispelo k utužovaniu žiackych kolektívov.

            Mesto Eger leží v malebnom údolí na rozhraní pohorí Bükk a Mátra, vzdialenom asi 30 km od Budapešti. Preslávili ho bohaté barokové pamiatky, stredoveký hrad ale aj liečivé termálne pramene a vynikajúce vína, rodiace sa v jeho okolí.  Mesto ponúkalo veľkolepé možnosti spoznávania histórie, architektúry a kultúry.  Naši žiaci navštívili tieto najzaujímavejšie miesta: Baziliku, stredovekú pevnosť (Egerský hrad) s výhľadmi a múzeum s veľmi zaujímavými exponátmi, pamätný dom známeho spisovateľa Gárdonyi Gézu, Údolie krásnych žien, expozíciu Mesto pod mestom, videli Minaret, neoklasicistickú baziliku, neskorobarokovú budovu lýcea. Povozili sa v obriom kolese, a tak z výšky 38 metrov videli večernú panorámu mesta Eger. Svoje logické schopnosti mali možnosť uplatniť v Exit House – únikové miestnosti s rôznym tematickým zameraním. Nemohli obísť ani termálne kúpalisko, ktoré ponúka chvíle oddychu a relaxu.

            Možno konštatovať, že tri týždne, ktoré naši žiaci prežili vo firmách v Maďarsku, sa stali jednou s najlepších investícií do budúcnosti. Niet pochybností, že budú pre nich veľkým prínosom, tak v oblasti pracovných skúseností,  ako aj v oblasti medziľudských vzťahov. V srdciach našich žiakov budú bohaté zážitky určite ešte dlho rezonovať.

            Mgr. Jeremiasová Mária

             

            A 2021/2022-es tanévben is középiskolásainknak lehetőség nyílt, részt venni az Erasmus+ tervben. Kihasználták a lehetőséget, hogy tudás és tapasztalatszerzés céljából külföldre utazzanak. 2022. május 21-től június 10-ig tartó időszakban 20 tanuló II. A és III. A szakmai gyakorlati programon vett részt Egerben (Jáger) tanárok irányításával - PaedDr. Csókásová Rubecová Beáta, Mgr. Jeremiasová Márria, Ing. Mgr. Dobaiová Henrieta, Ing. Mokos Ondrej.

            Hat cég munkarendszerébe integrálódtak, ahol magyar és angol nyelvtudásukat is próbára tették. A közgazdasági és adminisztratív tantárgyak elméleti tudását a gyakorlatban is igazolták. Megtanultak önálló döntéseket hozni, felelősségteljesen viselkedni, jól megoldották a rájuk bízott feladatokat. Az egyes cégek vezetőinek elismerései tanúskodtak diákjaink eredményességéről.

            A külföldi szakmai tapasztalatszerzés nemcsak nagy kihívás volt, hanem számos felejthetetlen élményt is hozott a magyar nemzet történelmének, kultúrájának, mentalitásának megismeréséhez. Egyben a sok szép, közös szórakozás is hozzájárult a diákok összekovácsolásához.

            Eger városa egy festői szépségű völgyben található a Bükk és a Mátra határán, Budapesttől kb. 30 km-re. Híres a gazdag barokk műemlékeiről, a középkori várról, de a gyógyhatású termálforrásokról és a környezetében született kiváló borokról is. A város nagyszerű lehetőséget kínált a történelem, az építészet és a kultúra megismerésére. Diákjaink meglátogatták ezeket a legérdekesebb helyeket: a Bazilikát, a középkori várat (egri várat) kilátással és múzeummal, Gárdonyi Géza híres író emlékházát és sírját, a Szépasszonyok völgyét, a Város a város alatt kiállítást, a Minaretet és a későbarokk stílusú Líceumot. Óriáskerékben is ültek, így 38 méter magasból Eger város esti panorámáját látták. Logikai képességeiket az Exit House-ban – különböző tematikai szabadulószobákban – alkalmazhatták. Nem tudták kihagyni a pihenés és kikapcsolódás pillanatait kínáló termálfürdőt sem.

            Megállapíthatjuk, hogy ez a három hét, amit diákjaink magyarországi cégeknél töltöttek,  képességeiknek fejlesztésére szolgál. Nem kétséges, hogy nagy hasznukra válnak, mint a munkatapasztalat, mint az emberi kapcsolatok tekintetében. Tanulóink ​​szívében minden bizonnyal még sokáig visszhangzik a gazdag élmények érzése.

            PaedDr.Cs.Rubecová Beáta

             

          • Erasmus+ Budapest

          • Iskolánk 19 vendéglátás szakos diákja 2022. május. 21. és június 10. között az ERASMUS + projekt (terv) keretén belül részt vett egy 3 hetes szakmai gyakorlaton Budapesten.

            A diákok gyakorlati tudásukat négy illetve öt csillagos szállodákban bővítették, amelyek a következők voltak: K+K Opera Hotel, Hotel Bristol, Hotel Benczúr, Memories Hotel, Estilo Fashion Moda Hotel és Alta Fashion Moda Hotel . Diákjaink a szakmai gyakorlat alatt megismerték az alkalmazottak kötelességeit, feladataikat, valamint betekintettek a Budapesti szállodák működésébe. A speciálisan felszerelt konyhákban elsajátíthatták a magyar gasztronómia különlegességeit, amely egy karakteres egyedi ízvilággal büszkélkedik. Az éttermekben a vendégekkel való kommunikáció során fejleszthették mind a magyar, mind az angol nyelvtudásukat.

            A diákok szabadidejükben meglátogatták Budapest nevezetességeit pl. a Margit-szigetet, Halászbástyát, Hősök terét és a Vajdahunyad várát. Közös programon belül meglátogatták a Fővárosi állat és növény kertet és a Tropicáriumot. Moziban és bevásárló központokban töltötték el maradék szabadidejüket, valamint hajó kiránduláson vettek részt.

            A szállodák a diákok szorgalmas munkáját értékelték, hálájukat vacsorával és nyári munkaajánlattal fejezték ki. A csoport sok sikerélménnyel, tapasztalattal, kellemes emlékkel és új barátságokkal tért haza.

            Ing. Kiss Angelika

            Na prelome mája a júna sa naši žiaci učebného odboru hostinský zúčastnili projektu Erasmus+ v Budapešti, ktorého cieľom bolo prehĺbiť vedomosti, zručnosti a ziskať pracovné skúsenosti v odbore, ktorý študujú.

            Žiaci pracovali prevažne hoteloch, resp. v hotelových reštauráciach, kde vykonávali bežné - každodenné pracovné úkony. Samozrejme ostal čas aj na zábavu a navštivili niekoľko pamätihodností a atrakcie.

            S mnohými boli zamestnávatelia spokojní - žiakom ponúkli aj možnosť letnej brigády.

          • Odborná exkurzia vo výrobnom podniku

          • Piatok 3. 6. 2022 sa naši žiaci o. z. obchodná akadémia (1.A, 1.B, 2.A a 3.A trieda) zúčastnili odbornej exkurzie vo firme Smurfit Kappa.

            Žiaci v menších skupinách pod dohľadom odborných zamestnancov absolvovali prehliadku výrobných liniek. Tu videli na vlastné oči ako sa vyrába základný papier na výrobu vlnenej lepenky a následne ako sa z nej vyrezávajú a farbia už hotové kartóny/krabice na rôzne produkty.

            Po prehliadke nás čakali ďalšie dve prednášky. V prvej sme sa dozvedeli o filozofii firmy a jej snahe a čistejšiu planétu bez plastu. Žiaci si zopakovali princípy ekológie, ako triediť odpad a hlavne ako pomôcť vlastnými činmi k lepšej ekoklíme. V druhej prednáške sme sa detailnejšie dozvedeli ako funguje celý proces výroby papiera a lepenky a akú dôležitú úlohu má dizajn v marketingu.

            Ďakujeme kolektívu Smurfit Kappa Štúrovo za odborné, zaujímavé informácie a skvelú atmosféru.

          • Poznaj slovenskú reč - 2022 - Ismerd meg a szlovák nyelvet

          • V júni sa uskutočnilo celoslovenské finále súťaže Poznaj slovenskú reč, ktorá je určená pre žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Našu školu reprezentovala Monika Cseletková z 3.D triedy - umiestnila sa na skvelom druhom mieste!!

            Gratulujeme a želáme ďalšie úspechy!!!

            Cselétka Mónika a Párkányi Magán Szakközépiskola III.D osztályos diákja a Poznaj slovenskú reč- Ismerd meg a szlovák nyelvet – megnevezésű országos döntőben 2. helyezést ért el. Sok szeretettel gratulálok a kitűnő eredményhez.

            Büszke vagyok Rád, Moncsi.

            Mgr. Csicsay Sarolta