• Finančná sloboda OVB - finále

          • Dnes sa na gymnáziu H. Selyeho v Komárne uskutočnilo finále súťažnej hry Finančná sloboda, ktorú v rámci výučby finančnej gramotnosti organizovala spoločnosť OVB Allfinanz Slovensko a. s. Do finále postúpili aj naše dva tímy zo Súkromnej obchodnej akadémie v Štúrove: Bianka Puskailerová, Štefan Balázs a Dominik Juhász, Alexa Tóthová.

            V hre sa im dosť darilo, správne reagovali na životné situácie a podľa nich si volili vhodné finančné rozhodnutia.

            Naši "mladí finančníci" sa znova dostali na medailové priečky. Bianka a Štefan obhájili 1. miesto z predchádzajúceho kola, Alexa a Dominik skončili na peknom 3. mieste. Gratulujeme!!!!

            Oplatilo sa!!! Alexa a Dominik si domov odniesli smart hodinky, Štefan a Bianka okrem tabletov vyhrali celotýždňové vstupenky na Gombasecký letný festival 2023 pre celú triedu!!!!

            Good job guys!!!!

            Ma a komáromi Selye János gimnáziumban került sor a Pénzügyi Szabadság versenyjáték döntőjére, amelyet az OVB Allfinanz Slovensko cég szervezett a pénzügyi kultúra oktatása keretében. A párkányi Kereskedelmi Magánakadémia két csapata is bejutott a döntőbe: Puskailer Bianka, Balázs István és Juhász Dominik, Tóth Alexa.

            Meglehetősen sikeresek voltak a játékban, helyesen reagáltak az élethelyzetekre, és ezek szerint hoztak megfelelő pénzügyi döntéseket.

            Így ismét érmesek közé kerültek. Bianka és István megvédte az előző forduló 1. helyét, Alexa és Dominik szép 3. helyen végeztek. Gratulálunk!!!!

            Megérte!!! Alexa és Dominik okosórákat vittek haza, István és Bianka a tabletek mellett egyhetes belépőt nyertek a 2023-as Gombaszögi nyári fesztiválra az egész osztály számára.

            Good job guys!!!

          • Erasmus+ Budapešť

          • 19 študentov učebného odboru hostinský sa v dňoch 3. – 23. novembra zúčastnili na 3-týždňovej stáži v Budapešti v rámci projektu ERASMUS+. Praktické vedomosti si študenti rozširovali v štvor- a päťhviezdičkových hoteloch a reštauráciách, ktorými boli: K+K Opera Hotel, Expo Congress Hotel Budapest, Párisi Udvar Hotel Budapest, Hotel Benczúr, Estilo Fashion Moda Hotel a Alta Fashion Moda Hotel, Trófea reštaurácia s grilom.

            Naši žiaci sa počas stáže oboznámili a osvojili si povinnosti zamestnancov a nahliadli aj do fungovania budapeštianskych hotelov. V špeciálne vybavených kuchyniach sa mohli priučiť k špecialitám maďarskej gastronómie, ktorá sa môže pochváliť výraznou a jedinečnou chuťou. Pri komunikácii s hosťami v reštauráciách využili svoj materinský jazyk a overili si aj znalosti angličtiny.

            Vo voľnom čase navštívili pamiatky Budapešti, napr. Margitin ostrov, Námestie hrdinov a hrad Vajdahunyad. V rámci spoločného programu navštívili Lumina Park a Parlament. Zvyšok voľného času trávili v kinách, divadlách a obchodných centrách. Hotely ocenili náročnú prácu žiakov a vyjadrili svoju vďaku večerou.

            Skupina sa vrátila domov s množstvom úspechov, zážitkov, príjemných spomienok a nových priateľstiev.

            Iskolánk 19 vendéglátás szakos diákja 2022. november. 3. és november 23. között az ERASMUS + projekt (terv) keretén belül részt vett egy 3 hetes szakmai gyakorlaton Budapesten. A diákok gyakorlati tudásukat négy illetve öt csillagos szállodákban illetve éttermekben bővítették, amelyek a következők voltak: K+K Opera Hotel, Expo Congress Hotel Budapest,Párisi Udvar Hotel Budapest, Hotel Benczúr, Estilo Fashion Moda Hotel és Alta Fashion Moda Hotel , Trófea Grill Étterem.

            Diákjaink a szakmai gyakorlat alatt megismerték az alkalmazottak kötelességeit, feladataikat, valamint betekintettek a Budapesti szállodák működésébe. A speciálisan felszerelt konyhákban elsajátíthatták a magyar gasztronómia különlegességeit, amely egy karakteres egyedi ízvilággal büszkélkedik. Az éttermekben a vendégekkel való kommunikáció során fejleszthették mind a magyar, mind az angol nyelvtudásukat.

            A diákok szabadidejükben meglátogatták Budapest nevezetességeit pl. a Margit-szigetet, Hősök terét és a Vajdahunyad várát. Közös programon belül meglátogatták a Lumina parkot és a Parlamentet. Moziban, színházban és bevásárló központokban töltötték el maradék szabadidejüket. A szállodák a diákok szorgalmas munkáját értékelték, hálájukat vacsorával fejezték ki.

            A csoport sok sikerélménnyel, tapasztalattal, kellemes emlékkel és új barátságokkal tért haza.

             

          • Finančná sloboda OVB

          • Naši žiaci Súkromnej obchodnej akadémie v Štúrove, Alexa Tóthová, Bianka Puskailerová, Dominik Juhász a Štefan Balázs sa dnes 28. novembra zúčastnili súťažného kola hry Finančná sloboda OVB na gymnáziu H. Selyeho v Komárne. Konkurencia bola silná, súťaže sa zúčastnilo 100 žiakov rozdelených do 50 družstiev z rôznych stredných škôl.

            Naši súťažiaci nedali šancu ostatným a domov priniesli 1. a 2. miesto (Štefan a Bianka - 1. miesto, Alexa a Dominik 2. miesto). Gratulujeme k úžasnému výsledku!!!

            V stredu ich čaká finále opäť v Komárne, kde postúpilo prvých 5 družstiev. Držíme palce!!!

            Ma, november 28-án a párkányi Kereskedelmi Magánakadémia diákjai, Tóth Alexa, Puskailer Bianka, Juhász Dominik és Balázs István részt vettek az OVB Pénzügyi Szabadság játék versenykörében a komáromi Selye János gimnáziumban. Erős volt a verseny, 100 diák vett részt 50 csapatra osztva, különböző középiskolákból.

            Versenyzőink nem adtak esélyt a többieknek és az 1. és a 2. helyezést hozták haza (István és Bianka - 1. hely, Alexa és Dominik 2. hely). Gratulálunk a csodálatos eredményhez!!!

            Szerdán ismét Komáromban vár rájuk a döntő, ahova az első 5 csapat jutott tovább. Szorítunk nektek gyerekek!!!

          • 17. november

          • V predvečer Medzinárodného dňa študentstva a Nežnej revolúcie sme v spolupráci so slovenskou Základnou školou v Štúrove zorganizovali lampiónový pochod mestom. Do akcie sa zapojilo vyše 100 študentov, rodičov, priateľov, ktorí si takýmto spôsobom pripomenuli udalosti z roku 1939 a 1989.

            A Nemzetközi Diáknap és a bársonyos forradalom előestéjén a párkányi Szlovák Általános Iskolával együttműködve lampionos felvonulást szerveztünk a városon keresztül. A rendezvényen több mint 100 diák, szülő, barát vett részt, akik így emlékeztek meg az 1939-es és 1989-es eseményekről.

          • Cambridge skúšky

          • Naša škola ako prípravné centrum E-KU Inštitútu jazykovej a interkultúrnej komunikácie v Nitre umožňuje pre našich žiakov absolvovať Cambridge jazykové skúšky. Stabilné ovládanie anglického jazyka na príslušnej úrovni a získanie medzinárodne uznávaného jazykového certifikátu môže skutočne zvýšiť šance mladého človeka pri pracovnom pohovore, či pri štúdiu na vysokej škole.

            Aj našich 9 žiakov z 1., 3. a 4. ročníka sa rozhodli, že overia svoje znalosti a prihlásili na jazykovú skúšku. Všetci ju úspešne zvládli a to nasledovne: 1 žiak na úrovni B1, 3 žiaci na úrovni B2 a 5 žiakov na úrovni C1.

            Gratulujeme!!!

          • Gaudeamus Nitra 2022

          • V utorok 15.11.2022 sa žiaci V. B zúčastnili veľtrhu vysokých škôl Gaudeamus Nitra 2022, kde si mohli prezrieť a vypočuť ponuky jednotlivých vysokých škôl a univerzít pre výber ďalšieho štúdia.

          • Ambasádorská škola

          • Naša škola sa úspešne zapojila do vzdelávacieho programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu a pod vedením senior ambasádorky Markéty Gáspár sa naši junior ambasádori včera zúčastnili 1. vzdelávacieho seminára. Hneď po seminári sa ambasádori pustili do práce, vytvorili logo, pod ktorým sa budú uskutočňovať rozličné aktivity a založili si účet na Instagrame, kde budú zverejňovať statusy a prezentovať, ako sa im darí. Sledujte ich aj vy a podporte naše úsilie stať sa víťaznou ambasádorskou školou.

            #epas_sssturovo

            Cieľom tohto programu je šíriť povedomie o Európskej únií a európskej parlamentnej demokracii medzi mladými ľuďmi prostredníctvom poskytovania aktuálnych a praktických vedomostí. Nejde len o učenie sa faktov o EÚ, ale aj o priamu skúsenosť s európskym občianstvom - čo táto skutočnosť znamená pre náš každodenný život a ako zmeniť Európu v budúcnosti podľa predstáv mladých ľudí.

            V rámci prvého stretnutia sa uskutočnil aj vedomostný kvíz medzi 12 školami, ktoré sa programu zúčastňujú. Žiaci z nášho tímu do toho dali všetko... Kitti Szűcs /3.A/ sa umiestnila na 1. mieste, Gábor Horváth /3.A/ na 3. mieste a Tamara Gyürkyová /2.A/ na 10. mieste. Gratulujeme a držíme palce v ďalších aktivitách!!!!

          • Manažérske školenie

          • 10. novembra 2022 sa naši žiaci Lea Takácsová a Pamela Diana Csányiová /4.A/ v doprovode svojej p. učiteľky Ing. Mgr. Tünde Molnárovej zúčastnili manažérskeho školenia firmy AT&T v Bratislave.

            Podujatie sa uskutočnilo v rámci programu Junior Achievement Slovensko (študentské firmy), ktorý je súčasťou odborného predmetu Aplikovaná ekonómia.

            Žiaci si mohli vypočuť skúsených manažérov a osvojiť si riadenie firmy v rôznych workshopoch.

          • Odborná prednáška

          • Koľko nás presne stoja štátom poskytované verejné služby? Ako hospodári štát s verejnými financiami? Koľko finančných prostriedkov investuje štát do vzdelávania? Aj o tomto a ďalších témach diskutoval s našimi žiakmi 4. a 5. ročníka obchodnej akadémie elokovaného pracoviska v Nitre p. Mgr. Juraj Fukatsch z INESS (Inštitút ekonomických a a spoločenských analýz).

            Ďakujeme za zaujímavú prednášku!!

          • Štúdium v zahraničí

          • 9. novembra 2022 navštívili naše elokované pracovisko v Nitre zástupcovia medzinárodnej spoločnosti AFS Slovensko, aby predstavili žiakom 1. a 2. ročníka možnosti štúdia v zahraničí.

            Okrem upevňovania cudzieho jazyka sa žiakom otvárajú aj možnosti spoznávania iných kultúr, tradícií a zvykov.

          • HELIOS š. f.

          • Ďakujeme každému kto prispel do našej zbierky pre miestny psí útulok. Vďaka vám všetkým mohla naša študentská firma HELIOS znova zakúpiť krmivo pre opustené psíky. Ešte raz veľká vďaka aj majiteľovi petshopu Zsolt Štrofekovi za dodanie krmiva.

            Segíteni a legszebb dolog a világon.

            Szeretnénk szívböl megköszönni iskolánk minden alkalmazottjának, diákjának, aki pénzadományával hozzájárult, hogy “Helios diákcégünk” ismét boldoggá tegye a párkányi menhely kutyusait

            Köszönjük a város legjobb állatkereskedésének Štrofek Zsolt, hogy ismét segítette a munkánkat

            Domini Putz és Viktória Budai odaadó munkája leírhatatlan és felbecsülhetetlen, amit a kutyusokért tesznek

          • Športovali sme...

          • Dnes sa naši žiaci Lea Takácsová, Pamela Diana Csányiová /4.A/ a Daniel Kováč, Gábor Horváth /3.A/ zúčastnili okresného kola bedmintonu v Šuranoch.

            Súťaže sa zúčastnili 4 stredné školy: zo Šurian, 2 z Nových Zámkov a naša škola. V silnej konkurencii sa naši bedmintonisti umiestnili v kategórii dievčat i v kategórii chlapcov na peknom 3. mieste.

            Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu!!!

          • 3. reprezentačný ples budúcich podnikateľov

          • Posledný predprázdninový večer sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Štúrove uskutočnil už dlho očakávaný školský ples v réžii študentskej firmy HELIOS JA /4.A/ pod vedením p. uč. Ing. Mgr. Tünde Molnárovej. O obsluhu sa postarali žiaci odboru hostinský.

            Ples sa vydaril, tancovalo sa až do noci, ceny v tombole našli svojich majiteľov a touto cestou ďakujeme každému plesajúcemu za vynikajúcu atmosféru. Už teraz sa tešíme na jarný RETRO ples!!!