• Odborná exkurzia na Inšpektoráte práce

          • Dňa 29.04.2024 sa k príležitosti Európskeho týždňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci naši žiaci 4.B, 4.C a 5.B k zúčastnili odbornej exkurzii v sídle Inšpektorátu práce v Nitre.

            Pracovníci inšpektorátu žiakov oboznámili s obsahom Zákonníka práce, ako i s dodržiavaním BOZP. Žiaci využijú nadobudnuté vedomosti v škole a hlavne v budúcom zamestnaní. Na záver nám boli ukázané rôzne vídea situácií, ktoré vznikli pri nedodržiavaní bezpečnostných opatrení.

            Ďakujeme ochotným zamestnancom inšpektorátu za ich zaujímavý výklad.

          • Odborná exkurzia na Štatistickom úrade

          • Dňa 25.04. 2024 naši žiaci 4.B a 4.C triedy EP SOA navštívili Štatistický úrad v Nitre, kde ich zamestnanci oboznámili s ich prácou ako i dôležitosťou tohto úradu.

            Žiaci pracovali s verejnou štatistickou databázou DATAcube, kde sa naučili vyhladávať rôzne makroekonomické, demograficke údaje ale i iné dôležité informácie. Práca s DATAcube databázou žiakom pomôže pri vypracovaní rôzných školských prác a taktiež ju využijú aj pri svojom budúcom povolaní. Na záver exkurzie mali žiaci krátky test, kde museli podľa zadania dohľadať potrebné dáta.

            Ďakujeme pracovníkom Štatistického úradu za ich zaujímavú prezentáciu a diár s perom, ktorý každí účastník dostal na pamiatku.

          • Rovásírás verseny / Súťaž v runovom písme

          • OLÁH LIA- a Magán Szakközépiskola részleg II.D osztályos diákja a Kistérségi rovásírás vetélkedőn, amely Komáromban volt, bronzsávos besorolást kapott. A rovásírás nehéz feladat, de Lia könnyedén elsajátította az ősi magyar írásunkat, a rovásírást. Szívből gratulálunk, ügyes voltál.

            Mgr. Csicsay Sarolta

            Dňa 22. apríla sa naša žiačka o. z SSOŠ Lia Oláhová zúčastnila v Komárne súťaže v runovom písme, ktoré používali staromaďarské kmene. Lia si ľahko osvojila toto písmo a umiestnila sa v bronzovom pásme. Gratulujeme!!! Kolegyni Mgr. Sarolte Csicsay ďakujeme za prípravu!!

          • Odborná konferencia v Miskolci

          • V dňoch 18. - 19. apríla som mal možnosť zúčastniť sa Konferencie gastro a cestovného ruchu v Lillafürede neďaleko Miskolcu.

            Hlavnou témou bola trvalá udržateľnosť v spomínaných oblastiach. Vystúpilo tu mnoho odborníkov, hoteliérov, majiteľov stravovacích zariadení, zástupcov občianských združení a podobne. Dozvedeli sme sa napríklad, že les skrýva nespočetné množstvo základných surovín využiteľných v kuchyni. V praxi sme sa o tom mohli presvedčiť na chutnej večeri vo Végallomás bistro & bar - ocenené 2 Michelin hviezdičkami. Jedným z cieľov konferencie bolo poukázať aj na to, že suroviny používané v gastro oblasti nemusia spravidla precestovať celý svet. Trendom je získavanie ingrediencií práve z reštauračnej záhradky alebo aspoň od miestnych či regionálnych dodávateľov. Samozrejme toto je spojené aj s fermentáciou základných surovín či prispôsobovaním jedálneho lístka podľa ročných období.

            Touto cestou by som chcel poďakovať skvelému tímu OOCR PODUNAJSKO-DUNAMENTE, ktorého som bol súčasťou, konkrétne p. Duka Gáborovi - starostovi obce Kravany nad Dunajom, Janke Pémovej - ekologickej pestovateľke maku (PEMAK), Petre Molnárovej zo SLOW FOOD PRESSBURG, Palimu Bottkovi - majiteľovi bylinkovej farmy (HERBA DANUBIA), Anikó Némethovej - nadšenkyni permakultúry. Teším sa na ďalšiu spoluprácu!!!

            Ondrej Mokos

          • Divadelný festival Nitra

          • 18.-19. apríla sa uskutočnil 22. ročník Divadelného festivalu v Nitre. Naši žiaci EP SOA si pripravili vystúpenie o príbehu Harryho Pottera v anglickom jazyku. Porota im udelila diplom za dramatické spracovanie príbehu a kreatívne využitie rekvizít. Gratulujeme!!!

            Vďaka patrí aj Mgr. Lucii Záhorskej a Mgr. Lucii Murray za prípravu našich mladých divadelníkov!!

          • Poznaj slovenskú reč

          • 16. apríla 2024 sa naša žiačka 1. D triedy Simona Surgošová zúčastnila krajského kola súťaže Poznaj slovenskú reč, ktorá je určená pre triedy s vyučovacím jazykom maďarským. Simi v silnej konkurencii obstála, skončila na krásnom 2. mieste (od 1. miesta ju delil iba jeden bod) a postupuje do celoslovenského finále. Gratulujeme a držíme palce!!!! P. učiteľke Mgr. Sarolte Csicsay ďakujeme za dôslednú prípravu!!!

            SIMONA SURGOŠOVÁ / I.D osztály diákja/ –a Poznaj slovenskú reč elnevezésű kerületi versenyen 2. helyezést ért el, így az országos döntőben képviseli iskolánkat: a Párkányi Magán Szakközépiskolát. Csak 1 pont választotta el az 1. helyezést elért diáktól. Nagyon ügyes voltál. Sok sikert kívánunk.

          • Tompa Mihály Vers- és Prózamondó verseny / Recitačná súťaž

          • Zsembery Loretta skolánk III. E osztályos diákja a Tompa Mihály Vers-és Prózamondó verseny járási fordulóján Érsekújvárban bronzsávos besorolást kapott. Szívből gratulálunk a szép szerepléshez.

            Na okresnom kole recitačnej súťaže Tompa Mihály, ktorá je určená pre triedy s vyučovacím jazykom maďarským nás reprezentovala Loretta Zsembery (3.D). Loretta sa umiestnila v bronzovom pásme. Gratulujeme!!!

          • Veľtrh podnikateľských talentov

          • Dňa 16. apríla sa naše 2 študentské spoločnosti Aurora JA Firma (SOA Štúrovo) a Amelio JA Firma (EP SOA Nitra) zúčastnili Veľtrhu podnikateľských talentov v rámci programu Junior Achievement Slovensko, ktorý žiaci absolvujú v rámci predmetu Aplikovaná ekonómia. Veľtrh sa konal v Bratilaslave a sa zúčastnilo sa ho 52 študentských firiem z celého Slovenska. 

            V rámci súťaže sa hodnotili rôzne aspekty podnikania, manažérsky tím, prezentácia na pódiu, finančné riadenie, výročná správa a podobne. Naši mladí manažeri z Amelio JA Firma boli úspešný v kategórii Marketingová prezentácia, kde sa umiestnili na peknom 3. mieste. Gratulujeme!!!

            Poďakovanie patrí aj kolegyniam Ing. Mgr. Tünde Molnárovej a Ing. Kristíne Schronkovej za vedenie žiakov. Obe boli odmenené ďakovným listom priamo od CEO Junior Achievement Europe, p. Salvatore Niro.

            Tešíme sa na ďalší ročník.

          • Nový úsek praktického vyučovania / Új gyakorlati részleg

          • V pondelok, 25. marca 2024 sme na našej škole v Štúrove slávnostne odovzdali nové, moderne vybavené priestory úseku praktického vyučovania – cvičnú kuchyňa a cvičnú jedáleň pre učebný odbor 6488 H pracovník/pracovníčka v gastronómii. Naše pozvanie prijali hostia: Ing. Eugen Szabó – primátor mesta Štúrovo a zástupcovia Mestského úradu Štúrovo, JUDr. Andrea Vitkóová, PhD. - poslankyňa VÚC Nitra, Ing. Hogenbuch Endre – konateľ spoločnosti VADAŠ, s. r. o. a zástupcovia Wellness Hotela Thermal Štúrovo, ďalej Mgr. Anastázia Szabóová – riaditeľka ZŠ slovenskej v Štúrove, RNDr. Bacsó Péter, PhD. – riaditeľ ZŠ Endre Adyho s VJM v Štúrove, Varga Károly – majster Európy a sveta, niekoľkonásobný olympionik, šéfkuchár kecskemétskej reštaurácie 48 Étterem és Bár a mentor Kígyósi Csárdy, Ságodi Márk – bronzový olympionik v gastronómii, majster odborného výcviku na Strednej odbornej škole v Kecskeméte a Drégely Endre – šéfkuchár a skúsený mentor.

            Hostí privítali Mokosovci – zakladateľ a zriaďovateľ školy. Po jej krátkom predstavení, sa slova ujala PaedDr. Emília Szitásová, riaditeľka školy, ktorá poukázala na dôležitosť vybudovania ďalšieho úseku praktického vyučovania predovšetkým kvôli dvojzmennosti vyučovania, ale aj kvôli nárastu záujmu o tento stále atraktívnejší učebný odbor.

            Nasledovalo slávnostné prestrihnutie pásky, príhovor pána primátora Eugena Szabóa a šéfkuchára Károlya Vargu, resp. malé občerstvenie pre prítomných hostí. Hlavná majsterka odborného výcviku Bc. Silvia Bottyánová predstavila cvičnú kuchyňu, zariadenia a prístroje, žiaci zodpovedali zvedavé otázky o pripravených jednohubkách.

            Ďakujeme všetkým prítomným, ktorí prijali naše pozvanie a budúcim kuchárom, možno šéfkuchárom a čašníkom želáme veľa príjemných a náučných chvíľ na novom školskom pracovisku.

             

            2024. március 25-én, hétfőn a párkányi iskolánkban ünnepélyes keretek között adtuk át a gyakorlati oktatási részleg új, korszerűen felszerelt helyiségeit - oktatókonyhát és oktató ebédlőt, amely a 6488 H gasztromómiai szakember szak számára lett épitve.

            Meghívásunkat több véndég is elfogadta: Ing. Eugen Szabó – Párkány polgármestere és a Párkányi Városi Hivatal képviselői, JUDr. Andrea Vitkóová, PhD. – Nyitra megye képviselője, Ing. Hogenbuch Endre – VADAŠ, s. r. o. ügyvezető igazgotója és a párkanyi Wellness Hotel Thermal képviselői, továbbá Mgr. Anasztázia Szabóová – a párkányi szlovák általános iskola igazgatója, RNDr. Bacsó Péter, PhD. – a párkányi Ady Endre általános iskola igazgatója, Varga Károly – Európa- és Világ bajnok ill. többszörös olimpikon, a kecskeméti étterem 48 Étterem és Bár séfje és Kígyósi Csárda mentora, Ságodi Márk – gasztronómiai bronzolimpikon, a kecskeméti Szc. Széchényi Istvan Technikum szakmestere és Drégely Endre - séf és tapasztalt mentor.

            A vendégeket Mokosék - az iskola alapítója és az iskola fenntartója - fogadta. Rövid bemutatkozás után, PaedDr. Szitásová Emília, az iskola igazgatója, rámutatott az új gyakarolati oktatási rész felépítésének fontosságára, elsősorban a szakgyakorlat kettőssége miatt, de azért is, mert megnőtt az érdeklődés ezen az egyre vonzóbbá váló szakterület iránt.

            Ezt követte az ünnepélyes szalagátvágás, Eugen Szabó polgármester és Varga Károly séf beszéde ill. egy kis felfrissítés a jelenlévőknek. A szakképzés főmestere Bc. Bottyán Silvia bemutatta az oktatókonyhát, a berendezéseket, eszközöket, a tanulók az elkészített falatokkal kapcsolatos kíváncsi kérdésekre válaszoltak.

            Köszönjük mindazoknak, akik elfogadták meghívásunkat, és sok élménydús pillanatot kívánunk a leendő szakácsoknak, esetleg séfeknek, pincéreknek az új iskolai munkahelyen.

          • Deň učiteľov v Nitre / Tanítónap Nyitrán

          • 27. marca 2024 sa uskutočnilo pri príležitosti Dňa učiteľov slávnostné odovzdávanie pamätných listov pre 36 skvelých pedagógov nitrianskeho kraja. Medz nimi bola ocenená aj naša hlavná majsterka odborného výcviku Bc. Silvia Bottyánová, ktorej touto cestou srdečne gratulujeme a želáme jej veľa elánu do ďalšej práce s talentovanými žiakmi!!!

            2024. március 27-én, Pedagógusnap alkalmából ünnepélyes keretek között adták át a Nyitra megye 36 nagyszerű pedagógusának emléklevelét. Közülük díjazták a szakképzés vezető mesterünket, Bc. Bottyán Silviát akinek szívből gratulálunk és sok-sok energiát kívánunk a tehetséges tanulókkal végzett további munkájához!!!

          • Odborný workshop

          • 21. a 27. marca 2024 sa uskutočnil na našej škole v Štúrove a EP v Nitre pre maturitné ročníky workshop z oblasti personalistiky na tému pracovného pohovoru, tvorby motivačného listu a funkčného životopisu. Prednášajúcimi boli majiteľ firmy Personality Group p. Peter Križan, p. Hanáčková a p. Dranga. Žiaci sa dozvedeli o nových trendoch písania životopisu, priebehu pracovného pohovoru, ktoré onedlho môžu zúžitkovať v reálnom živote.

            V Štúrove bol workshop spojený aj s prezentáciou o možnostiach štúdia na Fakulte európskych štúdií a regionálneho rozvoja Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ktorú viedla p. doc. Ing. Loreta Schwarczová, Phd.

          • Exkurzia v Mochovciach

          • Dňa 20. 3. 2024 sa žiaci I.B a II.B trriedy EP SOA v Nitre zúčastnili odbornej exkurzie v zábavno-vzdelávacom centre Energoland v Mochovciach.

            Žiakov čakalo viac ako 40 exponátov a odborný výklad. Pozreli si film Odysea v 3D kine, užili si cestu objavov na futuristickej motorke a mnohé iné.

          • Diskusia na diplomatickej úrovni

          • 18. marca 2024 sa žiaci 1. ročníka EP SOA v Nitre zúčastnili diskusie s britským veľvyslancom, ktorá sa konala na pôde Univerzity Konštantína Filozofa.

          • Odmeňovali sme expertov

          • Naši žiaci sa každoročne zapájajú do súťaže Expert Geniality Show. V tomto roku sa zapojilo 20 žiakov, z nich traja Oliver Gajdoš, III.C, Andrea Horváthová a Simona Desatova, IV.B, sa umiestnili v prvej štvrtine na Slovensku a získali titul Top Expert.

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a tešíme sa z nich.

            Ostatným ďakujeme za reprezentáciu školy!

          • Účelové cvičenie

          • 11. a 12. marca 2024 sme pre našich žiakov 1.A, 1.D, 2.A, 2.D, 3.A a 3.B triedy zorganizovali účelové cvičenie.

            V pondelok sme sa vybrali k sútoku Hrona a Dunaja, kde sme okrem iného mohli vidieť, v akej výške bola hladina Dunaja pri zimných záplavách. V utorok sme sa vydali k ostrihomskej bazilike, kde sa sme mohli kochať výhľadom na Štúrovo a Kováčovské kopce.

          • Valentínska kvapka krvi

          • Dňa 20. februára 2024 sa niektorí naši žiaci a učitelia zúčastnili dobrovoľného darovania krvi, ktoré sa uskutočnilo v Mestskom kultúrnom stredisku v Štúrove.

          • Fašiangový ples / Farsangi bál

          • Študentská spoločnosť Aurora JA Firma pre nás opäť pripravila príjemný večer plný hudby a dobrej nálady - fašiangový ples.

            Az Aurora JA Firma diáktársaság ezúttal is egy kellemes, zenével és jó hangulatú estével - farsangi bállal - készült az iskola diákjainak és tanárainak.

          • Kulinárska olympiáda 2024 / Kulináris olimpia 2024

          • 2. - 7. februára 2024 sa v Stuttgarte v rámci odbornej výstavy INTERGASTRA uskutočnila IKA Kulinárska olympiáda, ktorej sa zúčastnila aj naša hlavná majsterka odborného výcviku Bc. Silvia Bottyánová a jej bývalá žiačka Valentina Fernerová. Dievčatá boli súčasťou maďarského tímu, súťažili však každá za seba.

            Táto olympiáda sa organizuje už od roku 1900 a tento rok sa jej zúčastnili súťažiaci z 55 krajín. Silvia aj Tina hodili do ohňa všetky svoje znalosti, zručnosti a skúsenosti... a porota to aj patrične ocenila. Silvia sa so svojim menu umiestnila v striebornom pásme a Tina vo svojej kategórii v bronzovom pásme.

            Gratulujeme im ku skvelému výsledku a želáme mnoho ďalších úspechov!!!

            2024. február 2-7-én az INTERGASTRA szakmai kiállítás keretében Stuttgartban került sor az IKA Kulináris Olimpiára, melyen a szakképzés vezető mestere Bc. Bottyán Silvia és a volt tanítványa Ferner Valentina is résztvettek. A lányok a magyar csapatban szerepeltek, viszont egyéniben versenyeztek.

            Ezt az olimpiát 1900 óta rendezik meg, idén 55 ország versenyzői vettek részt rajta. Silvia és Tina minden tudásukat, készségüket és tapasztalatukat a tűzbe dobták... és a zsűri kellőképpen értékelte. Silvia az ezüst sávban, Tina pedig a kategóriájában a bronz sávban végzett.

            Gratulálunk a gyönyörű eredményhez és további sok sikert kívánunk!!!